Congres Tussen Kunst en Recht 24 mei

Op 24 mei zal het jaarlijkse congres van Suum Cuique plaatsvinden met dit keer als thema 'Tussen Kunst en Recht'.

Tijd: 13.00 - 17.00 met aansluitend een borrel

Locatie: KOG A 1.44 (Lorentzzaal)

Read more

Kantoorbezoek Simmons & Simmons

Op dinsdag 12 maart zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Simmons & Simmons in Amsterdam. Tijdens het bezoek zijn wij samen met een studievereniging uit Rotterdam in teams onderverdeeld en hebben wij aan een onderhandelingscasus gewerkt. Het was een geslaagde middag.

Read more

Kantoorbezoek Pels Rijcken

Op 27 februari zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Pels Rijcken. Het was een erg geslaagde middag waarmee wij nader kennis gemaakt hebben met de praktijk van de secties civiel procesrecht en cassatie.

Read more

Lezing: Louboutin en Heksenkaas

Op 24 januari 2019 zijn wij op bezoek gegaan bij het kantoor van professor Visser; Visser Schaap en Kreijger te Amsterdam. Professor Visser gaf een lezing waarin hij onder meer in ging op actuele intellectuele eigendomszaken zoals de Louboutin zaak (rode zool) en de Heksenkaas zaak (auteursrecht op smaak). Achteraf vond op het kantoor de nieuwjaarsborrel van Suum Cuique plaats.

Read more

Lezing NCC

Op dinsdag 13 november 2018 kwam senior rechter van het gerechtshof Amsterdam mevrouw Dudok van Heel spreken over de NCC (Netherlands Commercial Court), een rechtbank bedoeld voor internationale handelsgeschillen waar in het Engels geprocedeerd kan worden. Mevrouw Dudok van Heel zou een van de rechters van de NCC worden, al was het destijds was nog onzeker of de NCC er zou komen. Kort na de lezing is het wetsvoorstel ter oprichting van de NCC echter aangenomen in de Eerste Kamer. Het was een hele interessante en actuele lezing die wij afsloten met een gezellig borrel in Café L’Espérance.

Read more

Lezing Vluchtvertraging

Op 26 september 2018 vond de eerste lezing van het nieuwe collegejaar plaats. Hendrik Noorderhaven, CEO van EU-claim  kwam vertellen over zijn werk voor een van de grootste claimbedrijven voor vertraagde vluchten. Dit type claimbedrijven kan dankzij grote databases en automatische systemen je vergoeding voor een vertraagde of gecancelde vlucht terugeisen. De lezing eindigde met een interessante discussie over de juridische dienstverlening in de moderne digitale wereld en een borrel in Cafe l'Espérance.

Read more

Verslag: Lezing ‘De juridische impact van blockchain en Bitcoin’

Op woensdag 21 februari 2018 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Arnoud Engelfriet, stond in het teken van Bitcoin, blockchain en het slimme contract.

Read more

Lezing Cyberrisico’s, -verzekeringen en zorgplicht

Op donderdag 14 december 2017 organiseerde Suum Cuique haar eerste lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Nynke Brouwer, stond in het teken van de cyberrisico’s en de daarmee samenhangende zorgplicht van assurantietussenpersonen.

Read more

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016: “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016:  “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Suum Cuique organiseert op donderdag 24 november een lezing over de wondere wereld van de huur van winkelruimte. In deze lezing zal de theorie van het huurrecht tot leven komen door een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden. Aan bod komen onder andere de V&D kwestie, het verschil tussen kantoor- en winkelruimte en het afwijkend huurbeding. 

De lezing zal worden verzorgd door de heer mr. E.P.W. Korevaar, advocaat bij Hoeberechts Advocaten en docent aan de Universiteit Leiden. Hij verzorgt sinds 2013 het profileringsvak 'Huurrecht'.

De lezing vindt plaats om 17:00 in zaal B.041. Na afloop kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat in Café Barrera.

Voor overige informatie m.b.t. Suum Cuique, bezoek onze facebook pagina of de pagina van het event.

https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/elout-korevaar

https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/60057/profileringsvak_huurrechtRead more

Lezing 15 september 2016 - 'zelfrijdende auto's' prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai

Op 15 september heeft prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai de openingslezing verzorgd over de aansprakelijkheidsvraag bij zelfrijdende auto's.

Allereerst legde hij uit dat 'zelfrijden' een relatief begrip is. Tussen de twee uitersten: geheel zelfstandig rijden en een onzelfstandige auto bevindt zich meer, bijvoorbeeld zelfstandig rijden waar het menselijke besturing vraagt of auto’s die verschillende taken zelfstandig verrichten. De huidige ‘zelfrijdende’ auto’s bevinden zich tussen deze laatste twee fasen.Read more

Lezing - Klimaatzaak Urgenda

Op woensdag 25 november 2015 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door voormalig Advocaat-Generaal Huydecoper, stond in het teken van de klimaatzaak van Urgenda. De heer Huydecoper ging aan het begin van zijn lezing in op de reden waarom er een Urgenda-vonnis is: klimaatverandering.


Read more

Lezing ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Op dinsdag 27 maart 2012 heeft Mr. J. Guo, Research Fellow van het Netherlands China Law Centre aan de Universiteit van Amsterdam, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Read more

Lezing 31 januari 2012 – Straffen in het civiel recht

‘Punitive damages: Een oud gebruik dat hernieuwde aandacht verdient!’

Op dinsdag 31 januari 2012 heeft Prof. Mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een lezing verzorgt voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘punitive damages’ als straf in het civiel recht.

Read more

Tim de Greve, Lezing 8 december 2011 – Beslag en executierecht

Op donderdag 8 december 2011 heeft mr. Tim de Greve, advocaat en partner bij Stibbe, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van zijn ‘onorthodoxe toepassing van het beslag en het executierecht’. Hij heeft de aanwezigen deze middag op levendige wijze vertelt hoe hij het beslag en het executierecht ten dienste van zijn cliënten in de praktijk brengt.

Read more

Prof. H. Nieuwenhuis, Boekpresentatie ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’

Na een lange zomer begon het nieuwe jaar van Suum Cuique met haar openingslezing op donderdag 15 september. Deze werd verzorgd door professor Hans Nieuwenhuis en stond in het teken van de presentatie van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’.

Read more

Openingslezing prof. mr. E.H. Hondius, dat afgelopen 9 november een groot succes was!

Op donderdag 9 september was het dan zover, het openingscollege van Suum Cuique, met als gastspreker niemand minder dan prof. mr. E.H. Hondius, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij kwam ons het een en ander vertellen over the Draft Common Frame of Reference, wat mooi aansloot bij het mastervak Transnationaal Vermogensrecht.

Read more

Lezing Freek Bruinsma

Freek Bruinsma houdt juristen spiegel voor

Voor Suum Cuique verzorgde emeritus hoogleraar rechtssociologie Freek Bruinsma op 18 mei jl. een wervelende lezing. Dit naar aanleiding van de nieuwste druk van ’De Hoge Raad van onderen’. Het betoog van Bruinsma draaide om twee sociologische stellingen.

Read more

In discussie met oud-minister Cramer over duurzaam ondernemen

Op 17 mei zijn een aantal studenten waaronder bestuursleden van Suum Cuique in discussie getreden met oud-minister Cramer. Is het wenselijk om duurzaam ondernemen te stimuleren en hoe zou dat het beste gedaan kunnen worden? De discussie besloeg niet enkel het juridische vlak maar ook politieke en economische aspecten kwamen ter sprake. Een interessant debat waarbij oud-minister Cramer nu en dan het vuur na aan de schenen werd gelegd.

Read more

Congres 'Codificaties-toen, nu en straks'

Op vrijdagmiddag 23 april organiseerden de studieverenigingen Suum Cuique en Philips van Leyden een congresmiddag over codificaties.

Dagvoorzitter was prof. Henk Snijders. Sprekers waren prof. Willem Zwalve, mr. Martijn Scheltema (advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) en prof. Alex Geert Castermans. Er zijn vele aanleidingen voor deze middag te noemen. Zo was het vorig jaar 200 jaar geleden dat het Wetboek Napoleon, ingerigt voor het Koningrijk Holland door Lodewijk Napoleon Bonaparte werd ingevoerd. Prof. Willem Zwalve heeft hier recentelijk een mooi artikel over gepubliceerd in Vermogensrechtelijke Analyses (VrA). Dit tijdschrift bestaat inmiddels 5 jaar en vierde met deze congresmiddag haar eerste lustrum.

Read more

Buitendag Prof. mr. Sanders

Op 29 maart 2010 heeft de jaarlijkse buitendag van Suum Cuique plaatsgevonden. Dit jaar brachten we een bezoek aan prof. Sanders te Schiedam. Prof. Sanders is gespecialiseerd in de arbitrage waarin hij internationaal een grote reputatie heeft. Tevens is hij een groot kunstverzamelaar.

Read more

Lezing 'Een kijkje in de wereld van het luchtrecht'

Dinsdag 16 februari heeft mr. Frans Vreede, werkzaam bij AKD op de sectie Vervoer, Verzekering en Handel, een lezing gegeven over zijn vakgebied; het luchtrecht. Het luchtrecht is een veelomvattend rechtsgebied, waarover veel te vertellen is. De spreker heeft er voor gekozen een onderwerp te belichten, het ongeluk van Turkish Airlines. Op 25 februari 2009 stortte nabij Schiphol de vlucht TK1951 van Turkish Airlines neer. Negen van de 135 inzittende kwamen daarbij om het leven.


Read more

Lezing 'Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?'

    Op donderdag 3 december 2009 heeft Prof. mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit, een
    lezing gegeven over "Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?"
    Wouter den Hollander, PhD-fellow op de afdeling Civiel Recht aan de Universiteit Leiden, geeft een korte reflectie over deze lezing.

Read more

Buitendag - Staatsaansprakelijkheid: landsadvocaat vs de Hoge Raad

Op dinsdag 16 juni 2015 organiseede Suum Cuique haar jaarlijkse buitendag in Den Haag. Dit jaar zal het buitendag in het teken staan van de staatsaansprakelijkheid. Centraal staat het Sebrenica-arrest dat door de Hoge Raad op 6 september 2013 is gewezen, ECLI:NL:HR:2013:BZ9225. In dit arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen uit Sebrenica. Op de buitendag is een bezoek gebracht aan de landsadvocaat, mr. G.H.J. Houtzagers, die de Nederlandse Staat in deze procedure heeft bijgestaan.

De volgende locatie was de Hoge Raad, waar het ontvangst werd verzorgd door mr. J. Storm, de griffier van de Hoge Raad. Na de introductie is de heer Polak uitgeweid over zijn rol binnen de Hoge Raad en zijn rol bij het Sebrenica-arrest. Waarom heeft de Hoge Raad de lijn van het hof gevolgd?Read more

Congres Tussen Kunst en Recht 24 mei

Op 24 mei zal het jaarlijkse congres van Suum Cuique plaatsvinden met dit keer als thema 'Tussen Kunst en Recht'.

Tijd: 13.00 - 17.00 met aansluitend een borrel

Locatie: KOG A 1.44 (Lorentzzaal)

Read more

Kantoorbezoek Simmons & Simmons

Op dinsdag 12 maart zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Simmons & Simmons in Amsterdam. Tijdens het bezoek zijn wij samen met een studievereniging uit Rotterdam in teams onderverdeeld en hebben wij aan een onderhandelingscasus gewerkt. Het was een geslaagde middag.

Read more

Kantoorbezoek Pels Rijcken

Op 27 februari zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Pels Rijcken. Het was een erg geslaagde middag waarmee wij nader kennis gemaakt hebben met de praktijk van de secties civiel procesrecht en cassatie.

Read more

Lezing: Louboutin en Heksenkaas

Op 24 januari 2019 zijn wij op bezoek gegaan bij het kantoor van professor Visser; Visser Schaap en Kreijger te Amsterdam. Professor Visser gaf een lezing waarin hij onder meer in ging op actuele intellectuele eigendomszaken zoals de Louboutin zaak (rode zool) en de Heksenkaas zaak (auteursrecht op smaak). Achteraf vond op het kantoor de nieuwjaarsborrel van Suum Cuique plaats.

Read more

Lezing NCC

Op dinsdag 13 november 2018 kwam senior rechter van het gerechtshof Amsterdam mevrouw Dudok van Heel spreken over de NCC (Netherlands Commercial Court), een rechtbank bedoeld voor internationale handelsgeschillen waar in het Engels geprocedeerd kan worden. Mevrouw Dudok van Heel zou een van de rechters van de NCC worden, al was het destijds was nog onzeker of de NCC er zou komen. Kort na de lezing is het wetsvoorstel ter oprichting van de NCC echter aangenomen in de Eerste Kamer. Het was een hele interessante en actuele lezing die wij afsloten met een gezellig borrel in Café L’Espérance.

Read more

Lezing Vluchtvertraging

Op 26 september 2018 vond de eerste lezing van het nieuwe collegejaar plaats. Hendrik Noorderhaven, CEO van EU-claim  kwam vertellen over zijn werk voor een van de grootste claimbedrijven voor vertraagde vluchten. Dit type claimbedrijven kan dankzij grote databases en automatische systemen je vergoeding voor een vertraagde of gecancelde vlucht terugeisen. De lezing eindigde met een interessante discussie over de juridische dienstverlening in de moderne digitale wereld en een borrel in Cafe l'Espérance.

Read more

Verslag: Lezing ‘De juridische impact van blockchain en Bitcoin’

Op woensdag 21 februari 2018 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Arnoud Engelfriet, stond in het teken van Bitcoin, blockchain en het slimme contract.

Read more

Lezing Cyberrisico’s, -verzekeringen en zorgplicht

Op donderdag 14 december 2017 organiseerde Suum Cuique haar eerste lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Nynke Brouwer, stond in het teken van de cyberrisico’s en de daarmee samenhangende zorgplicht van assurantietussenpersonen.

Read more

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016: “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016:  “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Suum Cuique organiseert op donderdag 24 november een lezing over de wondere wereld van de huur van winkelruimte. In deze lezing zal de theorie van het huurrecht tot leven komen door een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden. Aan bod komen onder andere de V&D kwestie, het verschil tussen kantoor- en winkelruimte en het afwijkend huurbeding. 

De lezing zal worden verzorgd door de heer mr. E.P.W. Korevaar, advocaat bij Hoeberechts Advocaten en docent aan de Universiteit Leiden. Hij verzorgt sinds 2013 het profileringsvak 'Huurrecht'.

De lezing vindt plaats om 17:00 in zaal B.041. Na afloop kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat in Café Barrera.

Voor overige informatie m.b.t. Suum Cuique, bezoek onze facebook pagina of de pagina van het event.

https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/elout-korevaar

https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/60057/profileringsvak_huurrechtRead more

Lezing 15 september 2016 - 'zelfrijdende auto's' prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai

Op 15 september heeft prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai de openingslezing verzorgd over de aansprakelijkheidsvraag bij zelfrijdende auto's.

Allereerst legde hij uit dat 'zelfrijden' een relatief begrip is. Tussen de twee uitersten: geheel zelfstandig rijden en een onzelfstandige auto bevindt zich meer, bijvoorbeeld zelfstandig rijden waar het menselijke besturing vraagt of auto’s die verschillende taken zelfstandig verrichten. De huidige ‘zelfrijdende’ auto’s bevinden zich tussen deze laatste twee fasen.Read more

Lezing - Klimaatzaak Urgenda

Op woensdag 25 november 2015 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door voormalig Advocaat-Generaal Huydecoper, stond in het teken van de klimaatzaak van Urgenda. De heer Huydecoper ging aan het begin van zijn lezing in op de reden waarom er een Urgenda-vonnis is: klimaatverandering.


Read more

Lezing ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Op dinsdag 27 maart 2012 heeft Mr. J. Guo, Research Fellow van het Netherlands China Law Centre aan de Universiteit van Amsterdam, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Read more

Lezing 31 januari 2012 – Straffen in het civiel recht

‘Punitive damages: Een oud gebruik dat hernieuwde aandacht verdient!’

Op dinsdag 31 januari 2012 heeft Prof. Mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een lezing verzorgt voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘punitive damages’ als straf in het civiel recht.

Read more

Tim de Greve, Lezing 8 december 2011 – Beslag en executierecht

Op donderdag 8 december 2011 heeft mr. Tim de Greve, advocaat en partner bij Stibbe, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van zijn ‘onorthodoxe toepassing van het beslag en het executierecht’. Hij heeft de aanwezigen deze middag op levendige wijze vertelt hoe hij het beslag en het executierecht ten dienste van zijn cliënten in de praktijk brengt.

Read more

Prof. H. Nieuwenhuis, Boekpresentatie ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’

Na een lange zomer begon het nieuwe jaar van Suum Cuique met haar openingslezing op donderdag 15 september. Deze werd verzorgd door professor Hans Nieuwenhuis en stond in het teken van de presentatie van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’.

Read more

Openingslezing prof. mr. E.H. Hondius, dat afgelopen 9 november een groot succes was!

Op donderdag 9 september was het dan zover, het openingscollege van Suum Cuique, met als gastspreker niemand minder dan prof. mr. E.H. Hondius, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij kwam ons het een en ander vertellen over the Draft Common Frame of Reference, wat mooi aansloot bij het mastervak Transnationaal Vermogensrecht.

Read more

Lezing Freek Bruinsma

Freek Bruinsma houdt juristen spiegel voor

Voor Suum Cuique verzorgde emeritus hoogleraar rechtssociologie Freek Bruinsma op 18 mei jl. een wervelende lezing. Dit naar aanleiding van de nieuwste druk van ’De Hoge Raad van onderen’. Het betoog van Bruinsma draaide om twee sociologische stellingen.

Read more

In discussie met oud-minister Cramer over duurzaam ondernemen

Op 17 mei zijn een aantal studenten waaronder bestuursleden van Suum Cuique in discussie getreden met oud-minister Cramer. Is het wenselijk om duurzaam ondernemen te stimuleren en hoe zou dat het beste gedaan kunnen worden? De discussie besloeg niet enkel het juridische vlak maar ook politieke en economische aspecten kwamen ter sprake. Een interessant debat waarbij oud-minister Cramer nu en dan het vuur na aan de schenen werd gelegd.

Read more

Congres 'Codificaties-toen, nu en straks'

Op vrijdagmiddag 23 april organiseerden de studieverenigingen Suum Cuique en Philips van Leyden een congresmiddag over codificaties.

Dagvoorzitter was prof. Henk Snijders. Sprekers waren prof. Willem Zwalve, mr. Martijn Scheltema (advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) en prof. Alex Geert Castermans. Er zijn vele aanleidingen voor deze middag te noemen. Zo was het vorig jaar 200 jaar geleden dat het Wetboek Napoleon, ingerigt voor het Koningrijk Holland door Lodewijk Napoleon Bonaparte werd ingevoerd. Prof. Willem Zwalve heeft hier recentelijk een mooi artikel over gepubliceerd in Vermogensrechtelijke Analyses (VrA). Dit tijdschrift bestaat inmiddels 5 jaar en vierde met deze congresmiddag haar eerste lustrum.

Read more

Buitendag Prof. mr. Sanders

Op 29 maart 2010 heeft de jaarlijkse buitendag van Suum Cuique plaatsgevonden. Dit jaar brachten we een bezoek aan prof. Sanders te Schiedam. Prof. Sanders is gespecialiseerd in de arbitrage waarin hij internationaal een grote reputatie heeft. Tevens is hij een groot kunstverzamelaar.

Read more

Lezing 'Een kijkje in de wereld van het luchtrecht'

Dinsdag 16 februari heeft mr. Frans Vreede, werkzaam bij AKD op de sectie Vervoer, Verzekering en Handel, een lezing gegeven over zijn vakgebied; het luchtrecht. Het luchtrecht is een veelomvattend rechtsgebied, waarover veel te vertellen is. De spreker heeft er voor gekozen een onderwerp te belichten, het ongeluk van Turkish Airlines. Op 25 februari 2009 stortte nabij Schiphol de vlucht TK1951 van Turkish Airlines neer. Negen van de 135 inzittende kwamen daarbij om het leven.


Read more

Lezing 'Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?'

    Op donderdag 3 december 2009 heeft Prof. mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit, een
    lezing gegeven over "Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?"
    Wouter den Hollander, PhD-fellow op de afdeling Civiel Recht aan de Universiteit Leiden, geeft een korte reflectie over deze lezing.

Read more

Buitendag - Staatsaansprakelijkheid: landsadvocaat vs de Hoge Raad

Op dinsdag 16 juni 2015 organiseede Suum Cuique haar jaarlijkse buitendag in Den Haag. Dit jaar zal het buitendag in het teken staan van de staatsaansprakelijkheid. Centraal staat het Sebrenica-arrest dat door de Hoge Raad op 6 september 2013 is gewezen, ECLI:NL:HR:2013:BZ9225. In dit arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen uit Sebrenica. Op de buitendag is een bezoek gebracht aan de landsadvocaat, mr. G.H.J. Houtzagers, die de Nederlandse Staat in deze procedure heeft bijgestaan.

De volgende locatie was de Hoge Raad, waar het ontvangst werd verzorgd door mr. J. Storm, de griffier van de Hoge Raad. Na de introductie is de heer Polak uitgeweid over zijn rol binnen de Hoge Raad en zijn rol bij het Sebrenica-arrest. Waarom heeft de Hoge Raad de lijn van het hof gevolgd?Read more

Congres Tussen Kunst en Recht 24 mei

Op 24 mei zal het jaarlijkse congres van Suum Cuique plaatsvinden met dit keer als thema 'Tussen Kunst en Recht'.

Tijd: 13.00 - 17.00 met aansluitend een borrel

Locatie: KOG A 1.44 (Lorentzzaal)

Read more

Kantoorbezoek Simmons & Simmons

Op dinsdag 12 maart zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Simmons & Simmons in Amsterdam. Tijdens het bezoek zijn wij samen met een studievereniging uit Rotterdam in teams onderverdeeld en hebben wij aan een onderhandelingscasus gewerkt. Het was een geslaagde middag.

Read more

Kantoorbezoek Pels Rijcken

Op 27 februari zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Pels Rijcken. Het was een erg geslaagde middag waarmee wij nader kennis gemaakt hebben met de praktijk van de secties civiel procesrecht en cassatie.

Read more

Lezing: Louboutin en Heksenkaas

Op 24 januari 2019 zijn wij op bezoek gegaan bij het kantoor van professor Visser; Visser Schaap en Kreijger te Amsterdam. Professor Visser gaf een lezing waarin hij onder meer in ging op actuele intellectuele eigendomszaken zoals de Louboutin zaak (rode zool) en de Heksenkaas zaak (auteursrecht op smaak). Achteraf vond op het kantoor de nieuwjaarsborrel van Suum Cuique plaats.

Read more

Lezing NCC

Op dinsdag 13 november 2018 kwam senior rechter van het gerechtshof Amsterdam mevrouw Dudok van Heel spreken over de NCC (Netherlands Commercial Court), een rechtbank bedoeld voor internationale handelsgeschillen waar in het Engels geprocedeerd kan worden. Mevrouw Dudok van Heel zou een van de rechters van de NCC worden, al was het destijds was nog onzeker of de NCC er zou komen. Kort na de lezing is het wetsvoorstel ter oprichting van de NCC echter aangenomen in de Eerste Kamer. Het was een hele interessante en actuele lezing die wij afsloten met een gezellig borrel in Café L’Espérance.

Read more

Lezing Vluchtvertraging

Op 26 september 2018 vond de eerste lezing van het nieuwe collegejaar plaats. Hendrik Noorderhaven, CEO van EU-claim  kwam vertellen over zijn werk voor een van de grootste claimbedrijven voor vertraagde vluchten. Dit type claimbedrijven kan dankzij grote databases en automatische systemen je vergoeding voor een vertraagde of gecancelde vlucht terugeisen. De lezing eindigde met een interessante discussie over de juridische dienstverlening in de moderne digitale wereld en een borrel in Cafe l'Espérance.

Read more

Verslag: Lezing ‘De juridische impact van blockchain en Bitcoin’

Op woensdag 21 februari 2018 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Arnoud Engelfriet, stond in het teken van Bitcoin, blockchain en het slimme contract.

Read more

Lezing Cyberrisico’s, -verzekeringen en zorgplicht

Op donderdag 14 december 2017 organiseerde Suum Cuique haar eerste lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Nynke Brouwer, stond in het teken van de cyberrisico’s en de daarmee samenhangende zorgplicht van assurantietussenpersonen.

Read more

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016: “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016:  “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Suum Cuique organiseert op donderdag 24 november een lezing over de wondere wereld van de huur van winkelruimte. In deze lezing zal de theorie van het huurrecht tot leven komen door een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden. Aan bod komen onder andere de V&D kwestie, het verschil tussen kantoor- en winkelruimte en het afwijkend huurbeding. 

De lezing zal worden verzorgd door de heer mr. E.P.W. Korevaar, advocaat bij Hoeberechts Advocaten en docent aan de Universiteit Leiden. Hij verzorgt sinds 2013 het profileringsvak 'Huurrecht'.

De lezing vindt plaats om 17:00 in zaal B.041. Na afloop kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat in Café Barrera.

Voor overige informatie m.b.t. Suum Cuique, bezoek onze facebook pagina of de pagina van het event.

https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/elout-korevaar

https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/60057/profileringsvak_huurrechtRead more

Lezing 15 september 2016 - 'zelfrijdende auto's' prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai

Op 15 september heeft prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai de openingslezing verzorgd over de aansprakelijkheidsvraag bij zelfrijdende auto's.

Allereerst legde hij uit dat 'zelfrijden' een relatief begrip is. Tussen de twee uitersten: geheel zelfstandig rijden en een onzelfstandige auto bevindt zich meer, bijvoorbeeld zelfstandig rijden waar het menselijke besturing vraagt of auto’s die verschillende taken zelfstandig verrichten. De huidige ‘zelfrijdende’ auto’s bevinden zich tussen deze laatste twee fasen.Read more

Lezing - Klimaatzaak Urgenda

Op woensdag 25 november 2015 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door voormalig Advocaat-Generaal Huydecoper, stond in het teken van de klimaatzaak van Urgenda. De heer Huydecoper ging aan het begin van zijn lezing in op de reden waarom er een Urgenda-vonnis is: klimaatverandering.


Read more

Lezing ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Op dinsdag 27 maart 2012 heeft Mr. J. Guo, Research Fellow van het Netherlands China Law Centre aan de Universiteit van Amsterdam, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Read more

Lezing 31 januari 2012 – Straffen in het civiel recht

‘Punitive damages: Een oud gebruik dat hernieuwde aandacht verdient!’

Op dinsdag 31 januari 2012 heeft Prof. Mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een lezing verzorgt voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘punitive damages’ als straf in het civiel recht.

Read more

Tim de Greve, Lezing 8 december 2011 – Beslag en executierecht

Op donderdag 8 december 2011 heeft mr. Tim de Greve, advocaat en partner bij Stibbe, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van zijn ‘onorthodoxe toepassing van het beslag en het executierecht’. Hij heeft de aanwezigen deze middag op levendige wijze vertelt hoe hij het beslag en het executierecht ten dienste van zijn cliënten in de praktijk brengt.

Read more

Prof. H. Nieuwenhuis, Boekpresentatie ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’

Na een lange zomer begon het nieuwe jaar van Suum Cuique met haar openingslezing op donderdag 15 september. Deze werd verzorgd door professor Hans Nieuwenhuis en stond in het teken van de presentatie van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’.

Read more

Openingslezing prof. mr. E.H. Hondius, dat afgelopen 9 november een groot succes was!

Op donderdag 9 september was het dan zover, het openingscollege van Suum Cuique, met als gastspreker niemand minder dan prof. mr. E.H. Hondius, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij kwam ons het een en ander vertellen over the Draft Common Frame of Reference, wat mooi aansloot bij het mastervak Transnationaal Vermogensrecht.

Read more

Lezing Freek Bruinsma

Freek Bruinsma houdt juristen spiegel voor

Voor Suum Cuique verzorgde emeritus hoogleraar rechtssociologie Freek Bruinsma op 18 mei jl. een wervelende lezing. Dit naar aanleiding van de nieuwste druk van ’De Hoge Raad van onderen’. Het betoog van Bruinsma draaide om twee sociologische stellingen.

Read more

In discussie met oud-minister Cramer over duurzaam ondernemen

Op 17 mei zijn een aantal studenten waaronder bestuursleden van Suum Cuique in discussie getreden met oud-minister Cramer. Is het wenselijk om duurzaam ondernemen te stimuleren en hoe zou dat het beste gedaan kunnen worden? De discussie besloeg niet enkel het juridische vlak maar ook politieke en economische aspecten kwamen ter sprake. Een interessant debat waarbij oud-minister Cramer nu en dan het vuur na aan de schenen werd gelegd.

Read more

Congres 'Codificaties-toen, nu en straks'

Op vrijdagmiddag 23 april organiseerden de studieverenigingen Suum Cuique en Philips van Leyden een congresmiddag over codificaties.

Dagvoorzitter was prof. Henk Snijders. Sprekers waren prof. Willem Zwalve, mr. Martijn Scheltema (advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) en prof. Alex Geert Castermans. Er zijn vele aanleidingen voor deze middag te noemen. Zo was het vorig jaar 200 jaar geleden dat het Wetboek Napoleon, ingerigt voor het Koningrijk Holland door Lodewijk Napoleon Bonaparte werd ingevoerd. Prof. Willem Zwalve heeft hier recentelijk een mooi artikel over gepubliceerd in Vermogensrechtelijke Analyses (VrA). Dit tijdschrift bestaat inmiddels 5 jaar en vierde met deze congresmiddag haar eerste lustrum.

Read more

Buitendag Prof. mr. Sanders

Op 29 maart 2010 heeft de jaarlijkse buitendag van Suum Cuique plaatsgevonden. Dit jaar brachten we een bezoek aan prof. Sanders te Schiedam. Prof. Sanders is gespecialiseerd in de arbitrage waarin hij internationaal een grote reputatie heeft. Tevens is hij een groot kunstverzamelaar.

Read more

Lezing 'Een kijkje in de wereld van het luchtrecht'

Dinsdag 16 februari heeft mr. Frans Vreede, werkzaam bij AKD op de sectie Vervoer, Verzekering en Handel, een lezing gegeven over zijn vakgebied; het luchtrecht. Het luchtrecht is een veelomvattend rechtsgebied, waarover veel te vertellen is. De spreker heeft er voor gekozen een onderwerp te belichten, het ongeluk van Turkish Airlines. Op 25 februari 2009 stortte nabij Schiphol de vlucht TK1951 van Turkish Airlines neer. Negen van de 135 inzittende kwamen daarbij om het leven.


Read more

Lezing 'Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?'

    Op donderdag 3 december 2009 heeft Prof. mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit, een
    lezing gegeven over "Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?"
    Wouter den Hollander, PhD-fellow op de afdeling Civiel Recht aan de Universiteit Leiden, geeft een korte reflectie over deze lezing.

Read more

Buitendag - Staatsaansprakelijkheid: landsadvocaat vs de Hoge Raad

Op dinsdag 16 juni 2015 organiseede Suum Cuique haar jaarlijkse buitendag in Den Haag. Dit jaar zal het buitendag in het teken staan van de staatsaansprakelijkheid. Centraal staat het Sebrenica-arrest dat door de Hoge Raad op 6 september 2013 is gewezen, ECLI:NL:HR:2013:BZ9225. In dit arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen uit Sebrenica. Op de buitendag is een bezoek gebracht aan de landsadvocaat, mr. G.H.J. Houtzagers, die de Nederlandse Staat in deze procedure heeft bijgestaan.

De volgende locatie was de Hoge Raad, waar het ontvangst werd verzorgd door mr. J. Storm, de griffier van de Hoge Raad. Na de introductie is de heer Polak uitgeweid over zijn rol binnen de Hoge Raad en zijn rol bij het Sebrenica-arrest. Waarom heeft de Hoge Raad de lijn van het hof gevolgd?Read more

Congres Tussen Kunst en Recht 24 mei

Op 24 mei zal het jaarlijkse congres van Suum Cuique plaatsvinden met dit keer als thema 'Tussen Kunst en Recht'.

Tijd: 13.00 - 17.00 met aansluitend een borrel

Locatie: KOG A 1.44 (Lorentzzaal)

Read more

Kantoorbezoek Simmons & Simmons

Op dinsdag 12 maart zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Simmons & Simmons in Amsterdam. Tijdens het bezoek zijn wij samen met een studievereniging uit Rotterdam in teams onderverdeeld en hebben wij aan een onderhandelingscasus gewerkt. Het was een geslaagde middag.

Read more

Kantoorbezoek Pels Rijcken

Op 27 februari zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Pels Rijcken. Het was een erg geslaagde middag waarmee wij nader kennis gemaakt hebben met de praktijk van de secties civiel procesrecht en cassatie.

Read more

Lezing: Louboutin en Heksenkaas

Op 24 januari 2019 zijn wij op bezoek gegaan bij het kantoor van professor Visser; Visser Schaap en Kreijger te Amsterdam. Professor Visser gaf een lezing waarin hij onder meer in ging op actuele intellectuele eigendomszaken zoals de Louboutin zaak (rode zool) en de Heksenkaas zaak (auteursrecht op smaak). Achteraf vond op het kantoor de nieuwjaarsborrel van Suum Cuique plaats.

Read more

Lezing NCC

Op dinsdag 13 november 2018 kwam senior rechter van het gerechtshof Amsterdam mevrouw Dudok van Heel spreken over de NCC (Netherlands Commercial Court), een rechtbank bedoeld voor internationale handelsgeschillen waar in het Engels geprocedeerd kan worden. Mevrouw Dudok van Heel zou een van de rechters van de NCC worden, al was het destijds was nog onzeker of de NCC er zou komen. Kort na de lezing is het wetsvoorstel ter oprichting van de NCC echter aangenomen in de Eerste Kamer. Het was een hele interessante en actuele lezing die wij afsloten met een gezellig borrel in Café L’Espérance.

Read more

Lezing Vluchtvertraging

Op 26 september 2018 vond de eerste lezing van het nieuwe collegejaar plaats. Hendrik Noorderhaven, CEO van EU-claim  kwam vertellen over zijn werk voor een van de grootste claimbedrijven voor vertraagde vluchten. Dit type claimbedrijven kan dankzij grote databases en automatische systemen je vergoeding voor een vertraagde of gecancelde vlucht terugeisen. De lezing eindigde met een interessante discussie over de juridische dienstverlening in de moderne digitale wereld en een borrel in Cafe l'Espérance.

Read more

Verslag: Lezing ‘De juridische impact van blockchain en Bitcoin’

Op woensdag 21 februari 2018 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Arnoud Engelfriet, stond in het teken van Bitcoin, blockchain en het slimme contract.

Read more

Lezing Cyberrisico’s, -verzekeringen en zorgplicht

Op donderdag 14 december 2017 organiseerde Suum Cuique haar eerste lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Nynke Brouwer, stond in het teken van de cyberrisico’s en de daarmee samenhangende zorgplicht van assurantietussenpersonen.

Read more

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016: “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016:  “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Suum Cuique organiseert op donderdag 24 november een lezing over de wondere wereld van de huur van winkelruimte. In deze lezing zal de theorie van het huurrecht tot leven komen door een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden. Aan bod komen onder andere de V&D kwestie, het verschil tussen kantoor- en winkelruimte en het afwijkend huurbeding. 

De lezing zal worden verzorgd door de heer mr. E.P.W. Korevaar, advocaat bij Hoeberechts Advocaten en docent aan de Universiteit Leiden. Hij verzorgt sinds 2013 het profileringsvak 'Huurrecht'.

De lezing vindt plaats om 17:00 in zaal B.041. Na afloop kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat in Café Barrera.

Voor overige informatie m.b.t. Suum Cuique, bezoek onze facebook pagina of de pagina van het event.

https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/elout-korevaar

https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/60057/profileringsvak_huurrechtRead more

Lezing 15 september 2016 - 'zelfrijdende auto's' prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai

Op 15 september heeft prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai de openingslezing verzorgd over de aansprakelijkheidsvraag bij zelfrijdende auto's.

Allereerst legde hij uit dat 'zelfrijden' een relatief begrip is. Tussen de twee uitersten: geheel zelfstandig rijden en een onzelfstandige auto bevindt zich meer, bijvoorbeeld zelfstandig rijden waar het menselijke besturing vraagt of auto’s die verschillende taken zelfstandig verrichten. De huidige ‘zelfrijdende’ auto’s bevinden zich tussen deze laatste twee fasen.Read more

Lezing - Klimaatzaak Urgenda

Op woensdag 25 november 2015 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door voormalig Advocaat-Generaal Huydecoper, stond in het teken van de klimaatzaak van Urgenda. De heer Huydecoper ging aan het begin van zijn lezing in op de reden waarom er een Urgenda-vonnis is: klimaatverandering.


Read more

Lezing ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Op dinsdag 27 maart 2012 heeft Mr. J. Guo, Research Fellow van het Netherlands China Law Centre aan de Universiteit van Amsterdam, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Read more

Lezing 31 januari 2012 – Straffen in het civiel recht

‘Punitive damages: Een oud gebruik dat hernieuwde aandacht verdient!’

Op dinsdag 31 januari 2012 heeft Prof. Mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een lezing verzorgt voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘punitive damages’ als straf in het civiel recht.

Read more

Tim de Greve, Lezing 8 december 2011 – Beslag en executierecht

Op donderdag 8 december 2011 heeft mr. Tim de Greve, advocaat en partner bij Stibbe, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van zijn ‘onorthodoxe toepassing van het beslag en het executierecht’. Hij heeft de aanwezigen deze middag op levendige wijze vertelt hoe hij het beslag en het executierecht ten dienste van zijn cliënten in de praktijk brengt.

Read more

Prof. H. Nieuwenhuis, Boekpresentatie ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’

Na een lange zomer begon het nieuwe jaar van Suum Cuique met haar openingslezing op donderdag 15 september. Deze werd verzorgd door professor Hans Nieuwenhuis en stond in het teken van de presentatie van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’.

Read more

Openingslezing prof. mr. E.H. Hondius, dat afgelopen 9 november een groot succes was!

Op donderdag 9 september was het dan zover, het openingscollege van Suum Cuique, met als gastspreker niemand minder dan prof. mr. E.H. Hondius, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij kwam ons het een en ander vertellen over the Draft Common Frame of Reference, wat mooi aansloot bij het mastervak Transnationaal Vermogensrecht.

Read more

Lezing Freek Bruinsma

Freek Bruinsma houdt juristen spiegel voor

Voor Suum Cuique verzorgde emeritus hoogleraar rechtssociologie Freek Bruinsma op 18 mei jl. een wervelende lezing. Dit naar aanleiding van de nieuwste druk van ’De Hoge Raad van onderen’. Het betoog van Bruinsma draaide om twee sociologische stellingen.

Read more

In discussie met oud-minister Cramer over duurzaam ondernemen

Op 17 mei zijn een aantal studenten waaronder bestuursleden van Suum Cuique in discussie getreden met oud-minister Cramer. Is het wenselijk om duurzaam ondernemen te stimuleren en hoe zou dat het beste gedaan kunnen worden? De discussie besloeg niet enkel het juridische vlak maar ook politieke en economische aspecten kwamen ter sprake. Een interessant debat waarbij oud-minister Cramer nu en dan het vuur na aan de schenen werd gelegd.

Read more

Congres 'Codificaties-toen, nu en straks'

Op vrijdagmiddag 23 april organiseerden de studieverenigingen Suum Cuique en Philips van Leyden een congresmiddag over codificaties.

Dagvoorzitter was prof. Henk Snijders. Sprekers waren prof. Willem Zwalve, mr. Martijn Scheltema (advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) en prof. Alex Geert Castermans. Er zijn vele aanleidingen voor deze middag te noemen. Zo was het vorig jaar 200 jaar geleden dat het Wetboek Napoleon, ingerigt voor het Koningrijk Holland door Lodewijk Napoleon Bonaparte werd ingevoerd. Prof. Willem Zwalve heeft hier recentelijk een mooi artikel over gepubliceerd in Vermogensrechtelijke Analyses (VrA). Dit tijdschrift bestaat inmiddels 5 jaar en vierde met deze congresmiddag haar eerste lustrum.

Read more

Buitendag Prof. mr. Sanders

Op 29 maart 2010 heeft de jaarlijkse buitendag van Suum Cuique plaatsgevonden. Dit jaar brachten we een bezoek aan prof. Sanders te Schiedam. Prof. Sanders is gespecialiseerd in de arbitrage waarin hij internationaal een grote reputatie heeft. Tevens is hij een groot kunstverzamelaar.

Read more

Lezing 'Een kijkje in de wereld van het luchtrecht'

Dinsdag 16 februari heeft mr. Frans Vreede, werkzaam bij AKD op de sectie Vervoer, Verzekering en Handel, een lezing gegeven over zijn vakgebied; het luchtrecht. Het luchtrecht is een veelomvattend rechtsgebied, waarover veel te vertellen is. De spreker heeft er voor gekozen een onderwerp te belichten, het ongeluk van Turkish Airlines. Op 25 februari 2009 stortte nabij Schiphol de vlucht TK1951 van Turkish Airlines neer. Negen van de 135 inzittende kwamen daarbij om het leven.


Read more

Lezing 'Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?'

    Op donderdag 3 december 2009 heeft Prof. mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit, een
    lezing gegeven over "Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?"
    Wouter den Hollander, PhD-fellow op de afdeling Civiel Recht aan de Universiteit Leiden, geeft een korte reflectie over deze lezing.

Read more

Buitendag - Staatsaansprakelijkheid: landsadvocaat vs de Hoge Raad

Op dinsdag 16 juni 2015 organiseede Suum Cuique haar jaarlijkse buitendag in Den Haag. Dit jaar zal het buitendag in het teken staan van de staatsaansprakelijkheid. Centraal staat het Sebrenica-arrest dat door de Hoge Raad op 6 september 2013 is gewezen, ECLI:NL:HR:2013:BZ9225. In dit arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen uit Sebrenica. Op de buitendag is een bezoek gebracht aan de landsadvocaat, mr. G.H.J. Houtzagers, die de Nederlandse Staat in deze procedure heeft bijgestaan.

De volgende locatie was de Hoge Raad, waar het ontvangst werd verzorgd door mr. J. Storm, de griffier van de Hoge Raad. Na de introductie is de heer Polak uitgeweid over zijn rol binnen de Hoge Raad en zijn rol bij het Sebrenica-arrest. Waarom heeft de Hoge Raad de lijn van het hof gevolgd?Read more

Congres Tussen Kunst en Recht 24 mei

Op 24 mei zal het jaarlijkse congres van Suum Cuique plaatsvinden met dit keer als thema 'Tussen Kunst en Recht'.

Tijd: 13.00 - 17.00 met aansluitend een borrel

Locatie: KOG A 1.44 (Lorentzzaal)

Read more

Kantoorbezoek Simmons & Simmons

Op dinsdag 12 maart zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Simmons & Simmons in Amsterdam. Tijdens het bezoek zijn wij samen met een studievereniging uit Rotterdam in teams onderverdeeld en hebben wij aan een onderhandelingscasus gewerkt. Het was een geslaagde middag.

Read more

Kantoorbezoek Pels Rijcken

Op 27 februari zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Pels Rijcken. Het was een erg geslaagde middag waarmee wij nader kennis gemaakt hebben met de praktijk van de secties civiel procesrecht en cassatie.

Read more

Lezing: Louboutin en Heksenkaas

Op 24 januari 2019 zijn wij op bezoek gegaan bij het kantoor van professor Visser; Visser Schaap en Kreijger te Amsterdam. Professor Visser gaf een lezing waarin hij onder meer in ging op actuele intellectuele eigendomszaken zoals de Louboutin zaak (rode zool) en de Heksenkaas zaak (auteursrecht op smaak). Achteraf vond op het kantoor de nieuwjaarsborrel van Suum Cuique plaats.

Read more

Lezing NCC

Op dinsdag 13 november 2018 kwam senior rechter van het gerechtshof Amsterdam mevrouw Dudok van Heel spreken over de NCC (Netherlands Commercial Court), een rechtbank bedoeld voor internationale handelsgeschillen waar in het Engels geprocedeerd kan worden. Mevrouw Dudok van Heel zou een van de rechters van de NCC worden, al was het destijds was nog onzeker of de NCC er zou komen. Kort na de lezing is het wetsvoorstel ter oprichting van de NCC echter aangenomen in de Eerste Kamer. Het was een hele interessante en actuele lezing die wij afsloten met een gezellig borrel in Café L’Espérance.

Read more

Lezing Vluchtvertraging

Op 26 september 2018 vond de eerste lezing van het nieuwe collegejaar plaats. Hendrik Noorderhaven, CEO van EU-claim  kwam vertellen over zijn werk voor een van de grootste claimbedrijven voor vertraagde vluchten. Dit type claimbedrijven kan dankzij grote databases en automatische systemen je vergoeding voor een vertraagde of gecancelde vlucht terugeisen. De lezing eindigde met een interessante discussie over de juridische dienstverlening in de moderne digitale wereld en een borrel in Cafe l'Espérance.

Read more

Verslag: Lezing ‘De juridische impact van blockchain en Bitcoin’

Op woensdag 21 februari 2018 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Arnoud Engelfriet, stond in het teken van Bitcoin, blockchain en het slimme contract.

Read more

Lezing Cyberrisico’s, -verzekeringen en zorgplicht

Op donderdag 14 december 2017 organiseerde Suum Cuique haar eerste lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Nynke Brouwer, stond in het teken van de cyberrisico’s en de daarmee samenhangende zorgplicht van assurantietussenpersonen.

Read more

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016: “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016:  “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Suum Cuique organiseert op donderdag 24 november een lezing over de wondere wereld van de huur van winkelruimte. In deze lezing zal de theorie van het huurrecht tot leven komen door een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden. Aan bod komen onder andere de V&D kwestie, het verschil tussen kantoor- en winkelruimte en het afwijkend huurbeding. 

De lezing zal worden verzorgd door de heer mr. E.P.W. Korevaar, advocaat bij Hoeberechts Advocaten en docent aan de Universiteit Leiden. Hij verzorgt sinds 2013 het profileringsvak 'Huurrecht'.

De lezing vindt plaats om 17:00 in zaal B.041. Na afloop kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat in Café Barrera.

Voor overige informatie m.b.t. Suum Cuique, bezoek onze facebook pagina of de pagina van het event.

https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/elout-korevaar

https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/60057/profileringsvak_huurrechtRead more

Lezing 15 september 2016 - 'zelfrijdende auto's' prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai

Op 15 september heeft prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai de openingslezing verzorgd over de aansprakelijkheidsvraag bij zelfrijdende auto's.

Allereerst legde hij uit dat 'zelfrijden' een relatief begrip is. Tussen de twee uitersten: geheel zelfstandig rijden en een onzelfstandige auto bevindt zich meer, bijvoorbeeld zelfstandig rijden waar het menselijke besturing vraagt of auto’s die verschillende taken zelfstandig verrichten. De huidige ‘zelfrijdende’ auto’s bevinden zich tussen deze laatste twee fasen.Read more

Lezing - Klimaatzaak Urgenda

Op woensdag 25 november 2015 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door voormalig Advocaat-Generaal Huydecoper, stond in het teken van de klimaatzaak van Urgenda. De heer Huydecoper ging aan het begin van zijn lezing in op de reden waarom er een Urgenda-vonnis is: klimaatverandering.


Read more

Lezing ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Op dinsdag 27 maart 2012 heeft Mr. J. Guo, Research Fellow van het Netherlands China Law Centre aan de Universiteit van Amsterdam, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Read more

Lezing 31 januari 2012 – Straffen in het civiel recht

‘Punitive damages: Een oud gebruik dat hernieuwde aandacht verdient!’

Op dinsdag 31 januari 2012 heeft Prof. Mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een lezing verzorgt voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘punitive damages’ als straf in het civiel recht.

Read more

Tim de Greve, Lezing 8 december 2011 – Beslag en executierecht

Op donderdag 8 december 2011 heeft mr. Tim de Greve, advocaat en partner bij Stibbe, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van zijn ‘onorthodoxe toepassing van het beslag en het executierecht’. Hij heeft de aanwezigen deze middag op levendige wijze vertelt hoe hij het beslag en het executierecht ten dienste van zijn cliënten in de praktijk brengt.

Read more

Prof. H. Nieuwenhuis, Boekpresentatie ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’

Na een lange zomer begon het nieuwe jaar van Suum Cuique met haar openingslezing op donderdag 15 september. Deze werd verzorgd door professor Hans Nieuwenhuis en stond in het teken van de presentatie van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’.

Read more

Openingslezing prof. mr. E.H. Hondius, dat afgelopen 9 november een groot succes was!

Op donderdag 9 september was het dan zover, het openingscollege van Suum Cuique, met als gastspreker niemand minder dan prof. mr. E.H. Hondius, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij kwam ons het een en ander vertellen over the Draft Common Frame of Reference, wat mooi aansloot bij het mastervak Transnationaal Vermogensrecht.

Read more

Lezing Freek Bruinsma

Freek Bruinsma houdt juristen spiegel voor

Voor Suum Cuique verzorgde emeritus hoogleraar rechtssociologie Freek Bruinsma op 18 mei jl. een wervelende lezing. Dit naar aanleiding van de nieuwste druk van ’De Hoge Raad van onderen’. Het betoog van Bruinsma draaide om twee sociologische stellingen.

Read more

In discussie met oud-minister Cramer over duurzaam ondernemen

Op 17 mei zijn een aantal studenten waaronder bestuursleden van Suum Cuique in discussie getreden met oud-minister Cramer. Is het wenselijk om duurzaam ondernemen te stimuleren en hoe zou dat het beste gedaan kunnen worden? De discussie besloeg niet enkel het juridische vlak maar ook politieke en economische aspecten kwamen ter sprake. Een interessant debat waarbij oud-minister Cramer nu en dan het vuur na aan de schenen werd gelegd.

Read more

Congres 'Codificaties-toen, nu en straks'

Op vrijdagmiddag 23 april organiseerden de studieverenigingen Suum Cuique en Philips van Leyden een congresmiddag over codificaties.

Dagvoorzitter was prof. Henk Snijders. Sprekers waren prof. Willem Zwalve, mr. Martijn Scheltema (advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) en prof. Alex Geert Castermans. Er zijn vele aanleidingen voor deze middag te noemen. Zo was het vorig jaar 200 jaar geleden dat het Wetboek Napoleon, ingerigt voor het Koningrijk Holland door Lodewijk Napoleon Bonaparte werd ingevoerd. Prof. Willem Zwalve heeft hier recentelijk een mooi artikel over gepubliceerd in Vermogensrechtelijke Analyses (VrA). Dit tijdschrift bestaat inmiddels 5 jaar en vierde met deze congresmiddag haar eerste lustrum.

Read more

Buitendag Prof. mr. Sanders

Op 29 maart 2010 heeft de jaarlijkse buitendag van Suum Cuique plaatsgevonden. Dit jaar brachten we een bezoek aan prof. Sanders te Schiedam. Prof. Sanders is gespecialiseerd in de arbitrage waarin hij internationaal een grote reputatie heeft. Tevens is hij een groot kunstverzamelaar.

Read more

Lezing 'Een kijkje in de wereld van het luchtrecht'

Dinsdag 16 februari heeft mr. Frans Vreede, werkzaam bij AKD op de sectie Vervoer, Verzekering en Handel, een lezing gegeven over zijn vakgebied; het luchtrecht. Het luchtrecht is een veelomvattend rechtsgebied, waarover veel te vertellen is. De spreker heeft er voor gekozen een onderwerp te belichten, het ongeluk van Turkish Airlines. Op 25 februari 2009 stortte nabij Schiphol de vlucht TK1951 van Turkish Airlines neer. Negen van de 135 inzittende kwamen daarbij om het leven.


Read more

Lezing 'Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?'

    Op donderdag 3 december 2009 heeft Prof. mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit, een
    lezing gegeven over "Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?"
    Wouter den Hollander, PhD-fellow op de afdeling Civiel Recht aan de Universiteit Leiden, geeft een korte reflectie over deze lezing.

Read more

Buitendag - Staatsaansprakelijkheid: landsadvocaat vs de Hoge Raad

Op dinsdag 16 juni 2015 organiseede Suum Cuique haar jaarlijkse buitendag in Den Haag. Dit jaar zal het buitendag in het teken staan van de staatsaansprakelijkheid. Centraal staat het Sebrenica-arrest dat door de Hoge Raad op 6 september 2013 is gewezen, ECLI:NL:HR:2013:BZ9225. In dit arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen uit Sebrenica. Op de buitendag is een bezoek gebracht aan de landsadvocaat, mr. G.H.J. Houtzagers, die de Nederlandse Staat in deze procedure heeft bijgestaan.

De volgende locatie was de Hoge Raad, waar het ontvangst werd verzorgd door mr. J. Storm, de griffier van de Hoge Raad. Na de introductie is de heer Polak uitgeweid over zijn rol binnen de Hoge Raad en zijn rol bij het Sebrenica-arrest. Waarom heeft de Hoge Raad de lijn van het hof gevolgd?Read more

Congres Tussen Kunst en Recht 24 mei

Op 24 mei zal het jaarlijkse congres van Suum Cuique plaatsvinden met dit keer als thema 'Tussen Kunst en Recht'.

Tijd: 13.00 - 17.00 met aansluitend een borrel

Locatie: KOG A 1.44 (Lorentzzaal)

Read more

Kantoorbezoek Simmons & Simmons

Op dinsdag 12 maart zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Simmons & Simmons in Amsterdam. Tijdens het bezoek zijn wij samen met een studievereniging uit Rotterdam in teams onderverdeeld en hebben wij aan een onderhandelingscasus gewerkt. Het was een geslaagde middag.

Read more

Kantoorbezoek Pels Rijcken

Op 27 februari zijn wij op kantoorbezoek geweest bij Pels Rijcken. Het was een erg geslaagde middag waarmee wij nader kennis gemaakt hebben met de praktijk van de secties civiel procesrecht en cassatie.

Read more

Lezing: Louboutin en Heksenkaas

Op 24 januari 2019 zijn wij op bezoek gegaan bij het kantoor van professor Visser; Visser Schaap en Kreijger te Amsterdam. Professor Visser gaf een lezing waarin hij onder meer in ging op actuele intellectuele eigendomszaken zoals de Louboutin zaak (rode zool) en de Heksenkaas zaak (auteursrecht op smaak). Achteraf vond op het kantoor de nieuwjaarsborrel van Suum Cuique plaats.

Read more

Lezing NCC

Op dinsdag 13 november 2018 kwam senior rechter van het gerechtshof Amsterdam mevrouw Dudok van Heel spreken over de NCC (Netherlands Commercial Court), een rechtbank bedoeld voor internationale handelsgeschillen waar in het Engels geprocedeerd kan worden. Mevrouw Dudok van Heel zou een van de rechters van de NCC worden, al was het destijds was nog onzeker of de NCC er zou komen. Kort na de lezing is het wetsvoorstel ter oprichting van de NCC echter aangenomen in de Eerste Kamer. Het was een hele interessante en actuele lezing die wij afsloten met een gezellig borrel in Café L’Espérance.

Read more

Lezing Vluchtvertraging

Op 26 september 2018 vond de eerste lezing van het nieuwe collegejaar plaats. Hendrik Noorderhaven, CEO van EU-claim  kwam vertellen over zijn werk voor een van de grootste claimbedrijven voor vertraagde vluchten. Dit type claimbedrijven kan dankzij grote databases en automatische systemen je vergoeding voor een vertraagde of gecancelde vlucht terugeisen. De lezing eindigde met een interessante discussie over de juridische dienstverlening in de moderne digitale wereld en een borrel in Cafe l'Espérance.

Read more

Verslag: Lezing ‘De juridische impact van blockchain en Bitcoin’

Op woensdag 21 februari 2018 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Arnoud Engelfriet, stond in het teken van Bitcoin, blockchain en het slimme contract.

Read more

Lezing Cyberrisico’s, -verzekeringen en zorgplicht

Op donderdag 14 december 2017 organiseerde Suum Cuique haar eerste lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door mr. Nynke Brouwer, stond in het teken van de cyberrisico’s en de daarmee samenhangende zorgplicht van assurantietussenpersonen.

Read more

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016: “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Lezing Huurrecht donderdag 24 november 2016:  “De wondere wereld van de huur van winkelruimte”

Suum Cuique organiseert op donderdag 24 november een lezing over de wondere wereld van de huur van winkelruimte. In deze lezing zal de theorie van het huurrecht tot leven komen door een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden. Aan bod komen onder andere de V&D kwestie, het verschil tussen kantoor- en winkelruimte en het afwijkend huurbeding. 

De lezing zal worden verzorgd door de heer mr. E.P.W. Korevaar, advocaat bij Hoeberechts Advocaten en docent aan de Universiteit Leiden. Hij verzorgt sinds 2013 het profileringsvak 'Huurrecht'.

De lezing vindt plaats om 17:00 in zaal B.041. Na afloop kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat in Café Barrera.

Voor overige informatie m.b.t. Suum Cuique, bezoek onze facebook pagina of de pagina van het event.

https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/elout-korevaar

https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/60057/profileringsvak_huurrechtRead more

Lezing 15 september 2016 - 'zelfrijdende auto's' prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai

Op 15 september heeft prof. dr. mr. Tjong Tjin Tai de openingslezing verzorgd over de aansprakelijkheidsvraag bij zelfrijdende auto's.

Allereerst legde hij uit dat 'zelfrijden' een relatief begrip is. Tussen de twee uitersten: geheel zelfstandig rijden en een onzelfstandige auto bevindt zich meer, bijvoorbeeld zelfstandig rijden waar het menselijke besturing vraagt of auto’s die verschillende taken zelfstandig verrichten. De huidige ‘zelfrijdende’ auto’s bevinden zich tussen deze laatste twee fasen.Read more

Lezing - Klimaatzaak Urgenda

Op woensdag 25 november 2015 organiseerde Suum Cuique haar tweede lezing van dit collegejaar. Deze lezing, verzorgd door voormalig Advocaat-Generaal Huydecoper, stond in het teken van de klimaatzaak van Urgenda. De heer Huydecoper ging aan het begin van zijn lezing in op de reden waarom er een Urgenda-vonnis is: klimaatverandering.


Read more

Lezing ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Op dinsdag 27 maart 2012 heeft Mr. J. Guo, Research Fellow van het Netherlands China Law Centre aan de Universiteit van Amsterdam, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘China’s Tort Liability Law, de laatste etappe naar een Chinees Burgerlijk Wetboek?’

Read more

Lezing 31 januari 2012 – Straffen in het civiel recht

‘Punitive damages: Een oud gebruik dat hernieuwde aandacht verdient!’

Op dinsdag 31 januari 2012 heeft Prof. Mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een lezing verzorgt voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van ‘punitive damages’ als straf in het civiel recht.

Read more

Tim de Greve, Lezing 8 december 2011 – Beslag en executierecht

Op donderdag 8 december 2011 heeft mr. Tim de Greve, advocaat en partner bij Stibbe, een lezing verzorgd voor Suum Cuique. Deze lezing stond in het teken van zijn ‘onorthodoxe toepassing van het beslag en het executierecht’. Hij heeft de aanwezigen deze middag op levendige wijze vertelt hoe hij het beslag en het executierecht ten dienste van zijn cliënten in de praktijk brengt.

Read more

Prof. H. Nieuwenhuis, Boekpresentatie ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’

Na een lange zomer begon het nieuwe jaar van Suum Cuique met haar openingslezing op donderdag 15 september. Deze werd verzorgd door professor Hans Nieuwenhuis en stond in het teken van de presentatie van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’.

Read more

Openingslezing prof. mr. E.H. Hondius, dat afgelopen 9 november een groot succes was!

Op donderdag 9 september was het dan zover, het openingscollege van Suum Cuique, met als gastspreker niemand minder dan prof. mr. E.H. Hondius, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij kwam ons het een en ander vertellen over the Draft Common Frame of Reference, wat mooi aansloot bij het mastervak Transnationaal Vermogensrecht.

Read more

Lezing Freek Bruinsma

Freek Bruinsma houdt juristen spiegel voor

Voor Suum Cuique verzorgde emeritus hoogleraar rechtssociologie Freek Bruinsma op 18 mei jl. een wervelende lezing. Dit naar aanleiding van de nieuwste druk van ’De Hoge Raad van onderen’. Het betoog van Bruinsma draaide om twee sociologische stellingen.

Read more

In discussie met oud-minister Cramer over duurzaam ondernemen

Op 17 mei zijn een aantal studenten waaronder bestuursleden van Suum Cuique in discussie getreden met oud-minister Cramer. Is het wenselijk om duurzaam ondernemen te stimuleren en hoe zou dat het beste gedaan kunnen worden? De discussie besloeg niet enkel het juridische vlak maar ook politieke en economische aspecten kwamen ter sprake. Een interessant debat waarbij oud-minister Cramer nu en dan het vuur na aan de schenen werd gelegd.

Read more

Congres 'Codificaties-toen, nu en straks'

Op vrijdagmiddag 23 april organiseerden de studieverenigingen Suum Cuique en Philips van Leyden een congresmiddag over codificaties.

Dagvoorzitter was prof. Henk Snijders. Sprekers waren prof. Willem Zwalve, mr. Martijn Scheltema (advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) en prof. Alex Geert Castermans. Er zijn vele aanleidingen voor deze middag te noemen. Zo was het vorig jaar 200 jaar geleden dat het Wetboek Napoleon, ingerigt voor het Koningrijk Holland door Lodewijk Napoleon Bonaparte werd ingevoerd. Prof. Willem Zwalve heeft hier recentelijk een mooi artikel over gepubliceerd in Vermogensrechtelijke Analyses (VrA). Dit tijdschrift bestaat inmiddels 5 jaar en vierde met deze congresmiddag haar eerste lustrum.

Read more

Buitendag Prof. mr. Sanders

Op 29 maart 2010 heeft de jaarlijkse buitendag van Suum Cuique plaatsgevonden. Dit jaar brachten we een bezoek aan prof. Sanders te Schiedam. Prof. Sanders is gespecialiseerd in de arbitrage waarin hij internationaal een grote reputatie heeft. Tevens is hij een groot kunstverzamelaar.

Read more

Lezing 'Een kijkje in de wereld van het luchtrecht'

Dinsdag 16 februari heeft mr. Frans Vreede, werkzaam bij AKD op de sectie Vervoer, Verzekering en Handel, een lezing gegeven over zijn vakgebied; het luchtrecht. Het luchtrecht is een veelomvattend rechtsgebied, waarover veel te vertellen is. De spreker heeft er voor gekozen een onderwerp te belichten, het ongeluk van Turkish Airlines. Op 25 februari 2009 stortte nabij Schiphol de vlucht TK1951 van Turkish Airlines neer. Negen van de 135 inzittende kwamen daarbij om het leven.


Read more

Lezing 'Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?'

    Op donderdag 3 december 2009 heeft Prof. mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit, een
    lezing gegeven over "Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?"
    Wouter den Hollander, PhD-fellow op de afdeling Civiel Recht aan de Universiteit Leiden, geeft een korte reflectie over deze lezing.

Read more

Buitendag - Staatsaansprakelijkheid: landsadvocaat vs de Hoge Raad

Op dinsdag 16 juni 2015 organiseede Suum Cuique haar jaarlijkse buitendag in Den Haag. Dit jaar zal het buitendag in het teken staan van de staatsaansprakelijkheid. Centraal staat het Sebrenica-arrest dat door de Hoge Raad op 6 september 2013 is gewezen, ECLI:NL:HR:2013:BZ9225. In dit arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen uit Sebrenica. Op de buitendag is een bezoek gebracht aan de landsadvocaat, mr. G.H.J. Houtzagers, die de Nederlandse Staat in deze procedure heeft bijgestaan.

De volgende locatie was de Hoge Raad, waar het ontvangst werd verzorgd door mr. J. Storm, de griffier van de Hoge Raad. Na de introductie is de heer Polak uitgeweid over zijn rol binnen de Hoge Raad en zijn rol bij het Sebrenica-arrest. Waarom heeft de Hoge Raad de lijn van het hof gevolgd?Read more