Lezing 'Wat doet het recht met de schade van jonge kinderen?'

Professor Lindenbergh houdt indrukwekkende lezing over jonge letselschadeslachtoffers.
Van arresten over letselschade onthouden we meestal alleen de rechtsregel. Maar weten we ook nog wie het slachtoffer was? En hoe het daar nu mee gaat? Deze vraag bracht prof. mr. S.D. Lindenbergh ertoe vier jonge slachtoffers op te sporen. Op donderdag 3 december 2009 kwam hij bij Suum Cuique verslag doen.
 

Vier kinderen In een goed gevulde Lorentzzaal sprak professor Lindenbergh over zijn ontmoetingen met Tamara van Uitert, Eabele Dillema, Lars Rurode en Hanneke Kruidhof. Allen werden ze op (zeer) jonge leeftijd slachtoffer van een ongeluk: Tamara en Hanneke liepen ernstige brandwonden op door een lekkende kruik, Eabele werd geschept door een auto en Lars verloor een arm in een melkmachine.
Lindenbergh vertelde dat al deze slachtoffers ondanks hun beperking het beste van hun leven proberen te maken. Het meest indrukwekkend was wellicht het verhaal van Eabele, die zijn hele leven een beademingsapparaat moet gebruiken en alleen zijn hoofd nog kan bewegen. Niettemin bouwt hij modelvliegtuigjes en heeft hij zijn gevoel voor humor niet verloren.
 

Ontwikkeling in de afwikkeling Het verhaal van Eabele was ook indrukwekkend door de wijze van afwikkelen van de schade. Zo kreeg zijn vader destijds van de rechter - in het kader van de schadebegroting - de rauwe vraag voorgelegd hoe oud hij dacht dat zijn zoon zou worden. Uiteindelijk werd de zaak geschikt voor een relatief laag bedrag, dat de kosten van levenslange verzorging die Eabele nodig heeft niet kan dekken. Het recht van de jaren zeventig had slachtoffers als Eabele weinig te bieden.
Inmiddels is er meer expertise op het gebied van letselschade. Hanneke Kruidhof liet in de jaren negentig alleen de door haar tot op dat moment geleden schade vergoeden. Ook haar brandwonden vragen levenslange behandeling, maar de te vergoeden kosten en wellicht gederfde inkomsten kan zij nog niet overzien.
 

De zin van het schadevergoedingsrecht Die laatste - voor het slachtoffer gunstigere - aanpak brengt professor Lindenbergh ertoe zich af te vragen of het schadevergoedingsrecht wel zinnige vragen stelt aan jonge slachtoffers. Hoe kun je vergelijken hoe een kind zich ontwikkelt met en - hypothetisch - zonder letsel?
 

Meer in het NJB In het NJB (nr. 41, 27 november 2009) staat het artikel waarin professor Lindenbergh uitgebreid verslag doet van zijn ontmoetingen met de vier jonge slachtoffers.