Prof. H. Nieuwenhuis, Boekpresentatie ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’

De lezing werd geopend met een kort welkomstwoord van professor Hijma, gericht tot de enkele nieuwe masterstudenten die aanwezig waren onder de vele gasten.

Hierna was al snel de eer aan professor Hans Nieuwenhuis om ons alles te vertellen over zijn nieuwste boek, welke met een oplage van 100.000 exemplaren in de winkels terecht zal komen.

In ‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’ beschrijft Hans Nieuwenhuis, als groot literatuurkenner, hoe de invloed van denkers en dichters door de eeuwen heen zichtbaar is geworden in het recht en de rechtspraak.

Want het recht weerspiegelt vaak wat al eerder vorm kreeg in de literatuur.

De Griekse tragedie, de Bijbel, filosofen, schrijvers en dichters, allen vragen zij zich af wie en wat de mens is. “Is het begrip van recht mogelijk zonder te beschikken over een mensbeeld?” Over deze vraag wordt in de literatuur al eeuwen gespeculeerd, en de verschillende mogelijke antwoorden zijn op hun beurt een rol gaan spelen in het wetboek en de rechtszaal.

Professor Hans Nieuwenhuis spreekt in zijn boek over drie mensbeelden en hun ontwerpers. Ten eerste hebben wij een ‘autonoom mensbeeld van Kant’ en daarnaast een theonoom mensbeeld en een zoönoom mensbeeld van zijn ‘compagnons’ respectievelijk Paulus en Darwin. De vraag die hier geregeld naar voren kwam, was ‘beschikt de mens over vrije wil?’ Elk mensbeeld schetst een ander beeld over de mens en het bestaan van vrije wil.

‘Kant & Co. Literatuur als spiegel van het recht’ zet tot denken aan, want hoe vrij of onvrij is de wil van de mens eigenlijk?

De aanwezigen waren natuurlijk erg benieuwd welk standpunt professor Hans Nieuwenhuis hierin zelf zou innemen. Na enkele woorden van lof over dit ‘prachtig literair werk’ kregen drie hooggeschatte opponenten: Ruben de Graaff, Marc Nagib en Carel Smith dan ook de kans om professor Hans Nieuwenhuis deze interessante vraag te stellen. Hij kon de openingslezing afsluiten met de wijze woorden, ‘dat we ervan uit moeten gaan dat de mens keuzes kan maken, maar we kunnen niet bewijzen dat deze vrije wil bestaat.’

Nadat professor Hans Nieuwenhuis ons door de presentatie van zijn nieuwste boek interessante inzichten had gegeven, werd de openingslezing afgesloten met een borrel om nog even te kunnen napraten.